קבלנים בישראל, כמו גם במרבית מדינות המערב המפותחות, כבר אימצו תקנות חדשות שהולכות ומתחדשות – תקנות בניה ירוקה. השאלה באילו מקרים נצטרך היתר בנייה כבר כמעט ואינה רלוונטית לפני שמתייחסים לתקנים הירוקים ששינו את השאלה לעד כמה תוכנית הבנייה שנגיש צריכה להיות ירוקה, וידידותית לסביבה.
בעידן של מודעות הולכת וגוברת לאיכות הסביבה, ישראל מובילה מהפכה ירוקה בענף הבנייה. תקנות הבנייה הירוקה החדשות מעודדות שימוש באנרגיה מתחדשת, חומרים ידידותיים לסביבה ועיצוב חכם, במטרה לצמצם את ההשפעה על משאבי הטבע. הבנייה הירוקה לא רק מיטיבה עם כדור הארץ, אלא גם חוסכת בעלויות ומשפרת את בריאותנו ואיכות חיינו.
מה אומרות תקנות הבניה הירוקה בישראל?
בישראל, תקנות הבניה הירוקה נחקקו במטרה לקדם שיטות בניה ידידותיות לסביבה. בשנים האחרונות, המודעות הציבורית לחשיבות השמירה על איכות הסביבה הולכת וגוברת, ויותר ויותר אנשים מחפשים דרכים לחיות בצורה בת-קיימא. התקנות מנסות להפחית את ההשפעות הסביבתיות של מבנים לאורך כל חייהם, החל משלב התכנון, דרך הבנייה, התפעול והתחזוקה. על ידי הקפדה על הקריטריונים הללו, מבנים יכולים להקטין משמעותית את טביעת הרגל האקולוגית שלהם ולתרום לעתיד בר-קיימא יותר.
תקנות הבניה הירוקה של ישראל מקיפות מגוון רחב של היבטים, ומתמקדת בעיקר בכמה נושאים מרכזיים:
- שימוש באנרגיה – תכנון חכם של הבניין יכול למקסם את השימוש באור טבעי ולהפחית את הצורך בתאורה מלאכותית. גם שיפור הבידוד והתקנת מכשירים חסכוניים באנרגיה תורמים לייעול צריכת האנרגיה.
- ניצול קרקע – הקצאת הקרקע בצורה שלוקחת בחשבון את איכות הסביבה, מרמת העיצוב וההתאמה של המבנה למרחב, ועד להקצאת חלקים ספציפיים שישארו כאזורים ירוקים ולא בנויים.
- ניהול מים – שימור המים כולל התקנת אביזרים בזרימה נמוכה ושימוש בטכנולוגיות שונות, חלקן ישראליות במקור, ובמקרים ספציפיים אף מנגנוני מיחזור מים אפורים וכיו"ב
- הפחתת פסולת – תקנות הבניה הירוקה דורשות גם להפחית את השימוש במוצרים חד פעמיים ולנהל בצורה נכונה את פסולת הבניין תוך כדי הבנייה עצמה.
- איכות האוויר בתוך המבנה – מחשבה על ונטילציה טבעית ותנועת האוויר בתוך המבנה, מאפשרים גם שיפור של איכות האוויר לנשימה, שכן הוא מתחלף באופן שוטף, כמו גם השפעה נבונה על טמפרטורת הבניין כולו.
כיצד בניה ירוקה משתלמת יותר מבניה קונבנציונאלית?
מערכות יעילות באנרגיה וטכנולוגיות לחיסכון במים מפחיתות עלויות תפעול שוטפות. לדוגמה, מבנה המצויד בפאנלים סולאריים ומכשירי חשמל יעילים יכול להפחית באופן משמעותי את חשבונות החשמל, במיוחד בטווח הארוך. בסופו של דבר, חיסכון כזה עשוי לגבור בהרבה על ההשקעה הראשונית, ובכך הופך את הבניה הירוקה להחלטה נבונה מבחינה פיננסית.
אם אתם תוהים באילו מקרים נצטרך היתר בנייה חובה להתייעץ עם מומחים שיודעים להתאים את התקנים הנכונים לפרויקט שלכם, בצורה שתחסוך לכם בהוצאות מיותרות, כבר משלב התכנון, ועד לשלבי הבניה הסופיים.