החיים המודרים לא יכולים להתקיים ללא השימושים בכבלים. חיים ללא כבלים משמעותם חיים ללא חשמל ותקשורת. הדרך כמעט הבלעדית להעביר זרם חשמלי בעולם שלנו נעשית על ידי כבלים. הזרם החשמלי מתחיל את דרכו מתחנת הכוח של חברת חשמל ועד לנורה האדומה במחשב והכל באמצעות כבלים שונים העשויים מחומרים וגדלים שונים. גם בתקשורת אנו תלויים באותם כבלים, אומנם יש דרך על חוטית להעביר תשדורות אך עדיין הרוב מועבר בסוגי כבלים שונים מהמרכזייה של חברת התקשורת ועד המודם המחבר אותנו לאינטרנט בבית.
עם היתרון בא גם החיסרון
ביתרון הגדול בשימוש בכבל לצורך הולכה של חשמל ותקשורת מגולם גם חיסרון גדול והוא הפסולת שהכבלים הללו מיצרים. רק מחיבור כל כבלי החשמל והתקשורת אצלנו בבית אנחנו נצליח למתוח כבל ארוך שיכול להגיע למספר קילומטרים ואם ננסה לדמיין את אורך הכבלים שיש לחברות החשמל והתקשורת אנחנו נוכל להקיף את כדור הארץ מספר רב של פעמים. השימוש הנרחב בכבלים גם הפרטי וגם המסחרי תעשייתי מצריך טיפול בפסולת שנוצרת מכבלים ישנים שיצאו משימוש. הסכנות המרכזיות של אי מיחזור הכבלים הן זיהום קרקע ומי תהום ופגיעה סביבתית מהשטח הרב שאנו משתמשים כדי להטמין אותם באדמה.
הכדאיות שבמחזור
בניגוד למיחזור של רכיבי פסולת אחרים הכדאיות של מיחזור כבלים גבוהה יותר מכיוון שהרבה מהכבלים מיוצרים מחומרים גלם יקרים כמו נחושת, ברזל ואפילו זהב. המחירים של כבלים למחזור יכולים להגיע עד 20 שקל לקילוגרם, כך שכבל חשמל נמכר בין 1-17 שקל לקילוגרם תלוי אם הוא עשוי מברזל או נחושת וכבל תקשורת נמכר למחזור בסכומים שבין 4-8 שקלים לקילוגרם. לאדם פרטי אולי המחירים לא נשמעים מפתים אך לחברות מסחריות שמשתמשות באלפי קילומטרים של כבלים מכירתם למחזור משתלמת ביותר. את הכדאיות הכלכלית של מחזור כבלים חשמליים ניתן ללמוד מהביקוש שלהם בקרב הגנבים בדרום אשר גונבים כבלי חשמל מצמתים ומאתרים נוספים ומוכרים אתם לברזל.
כיצד ממחזרים
הדרך למחזר כבלים היא פשוטה מכיוון שכל כבל מיוצר משני מרכיבים בלבד מתכת ופלסטיק, בניגוד למכשירי חשמל המורכבים מחומרי גלם רבים. בתהליך המחזור מופרד הכבל מברזל או נחושת וכדומה, מהפלסטיק שעוטף אותו. את שני חומרי הגלם גורסים ומתכים מחדש לחומרי גלם חדשים שימשו ליצר כבלים חדשים או לשאר שימושים נוספים. בישראל יש מספר מקומות שממחזרים כבלים חשמליים והמרכזי שבניהם נמצא באשדוד.
חקיקה בנושא
לאחרונה מקודם חוק בנושא מוצרים אלקטרוניים הפועל להסדיר את הטיפול בפסולת אלקטרונית, הקבוצה אליה משתייכים הכבלים. החוק שמקודם על ידי חבר הכנסת ניצן הורביץ וחברי כנסת נוספים ממפלגות השמאל והימין יעביר את האחריות על מיחזור הכבלים מהצרכן ליצרן. במסגרת החוק יבואנים ויצרנים יצטרכו לדווח למשרד להגנת הסביבה כל חצי שנה על כמות הכבלים שהם ייבאו או ייצרו ועל כמות הכבלים שהם מחזרו. בנוסף היבואנים והיצרנים יצטרכו להקים מסופים לאיסוף אשפה אלקטרונית בכל רחבי הארץ בפריסה של מתקן איסוף לכול 30 אלף תושבים ולסמן כול מוצר אלקטרוני כמיועד למחזור מסוג זה. העברת האחריות ליצרן והיבואן תעודד את החברות להשתמש בפחות כבלים ותמריץ את שוק המחזור הקטן בארץ.
סוף דבר
ישראל ממחזרת רק 20 אחוז מהאשפה שלה והשאר מוטמן באדמה וגורם לנזקים סביבתיים אדירים. אם זאת הזבל שלנו לא בהכרח צריך להגיע למטמנות הללו ויכול לשמש אותנו ליצור מוצרים חדשים. אחד ממרכבי הזבל שכדאית כלכלית למחזר, כפי שראנו, הם הכבלים השונים המשמים אותנו לחשמל ותקשורת. בעזרת חקיקה נכונה ומודעות יותר גבוהה על ההשלכות הסביבתיות של הזבל שאנו מיצרים בכלל והכבלים בפרט אנו יכולים ליצור סביבה טובה יותר לחיים עבורנו ועבור הדורות הבאים.
בשנים האחרונות המודעות למיחזור הולכת וצוברת תאוצה. תחום המיחזור הוא תחום שמתפתח בארץ ובעולם וניתן לראות חברות גדולות, תעשיות שונות ואף אנשים פרטיים שמסייעים להתפתחות התחום. אחת האפשרויות הבולטות היא מיחזור כבלים שנחשב לאחד התחומים החשובים של המיחזור. על מיחזור כבלים נרחיב במאמר הבא.
מהו מיחזור כבלים?
מיחזור כבלים הוא תחום מיחזור שנכלל בפסולת אלקטרוניקה. פסולת אלקטרוניקה כוללת מוצרים רבים בהם מחשבים, טלוויזיות ועוד רבים. מדובר בפסולת שעשויה מחומרים שלוקח להם זמן רב מאוד להתכלות ולכן חשוב למחזר אותם. במסגרת הפסולת הזו נכנסים גם כבלים וחוטי חשמל. בכל מוצר חשמלי יש כבלים. הכבלים עשויים מחומר מוליך וחיפוי של חומר מבודד. בדרך כלל החומר המוליך הוא חומר מתכתי והוא עשוי נחושת אך ניתן למצוא שימוש גם בכסף ואפילו זהב. לכבלים לוקח אלפי שנים להתכלות והם מזהמים את הסביבה וחלקם אף רעילים.
מה כולל תהליך מיחזור כבלים?
תהליך מיחזור כבלים הוא תהליך שכולל מספר שלבים שונים בהם יש קודם כל לפרק את החומרים המוליכים מהחומרים המבודדים של הכבלים. על מנת להתחיל במיחזור כבלים יש לפנות קודם כל לחברה מתאימה. לאחר שהחברה תאסוף את הכבלים המיועדים למיחזור, היא תיקח אותם למרכז מיון בו ימיינו את המוצרים לפי קטגוריות שונות כמו מוליך חשמלי, סוג החומר ועוד. לאחר מכן, החיפוי החיצוני שמהווה את החומר המבודד יוסר ויישלח למיחזור בעצמו או לאתר הטמנה של פסולת. לאחר מכן ניתן להתחיל בתהליך המיחזור על המתכות ולאחר התהליך להשתמש בהם בשימוש חוזר. על ידי מיחזור כבלים ניתן לחדש את המתכות ולהשתמש בהן ליצירת חומרי גלם חדשים וליצירת מוצרים חדשים.
מדוע חשוב לבצע מיחזור כבלים?
מיחזור כבלים הוא אחד הדברים החשובים שיש לעשות. ללא מיחזור כבלים אנחנו עלולים לזהם את העולם על ידי זיהום של האוויר, של הקרקעות ואף של המים. ככל שתצטבר יותר פסולת שלא מתכלה אנחנו נבזבז המון מקום על מאגרי פסולת ובנוסף עלולות להתפתח בעיות רפואיות שונות בעקבות הזיהומים. מיחזור כבלים הוא חשוב ממספר סיבות מרכזיות-
- צמצום הפסולת- על ידי מיחזור כבלים ומיחזור בכלל, ניתן לצמצמם את היקף הפסולת שאינה מתכלה ומצטברת להרי פסולת ענקיים. הכבלים שמכילים גם נחושת ומתכות אחרות, לא מתכלים במשך אלפי שנים ויכולים לזהם את הקרקעות ואף לחדור למי התהום שלנו. בעקבות כך עלולות להתפתח בעיות רפואיות שונות כמו סרטן, בעיות כבד, פגיעה בעוברים ועוד. לכן חשוב מאוד לבצע מיחזור כבלים.
- צמצום השימוש במשאבי טבע- הנחושת והמתכות הנוספות שמשמשות כחומר מוליך בכבלים השונים, הן משאב טבע. עם השנים, משאבי הטבע הללו הולכים ונעלמים. מדובר בחומרים יקרים מאוד וכאשר אנחנו בוחרים במיחזור כבלים אנחנו משתמשים בחומר גלם קיים ומצמצמים את השימוש במשאבי טבע נוספים. כך ניתן לשמור על משאבי הטבע שלנו ולא להכחיד אותם.
- הוזלת עלויות- תהליך הכרייה של המתכות השונות הוא תהליך יקר מאוד. כאשר כורים מתכות חדשות הן עוברות תהליך יקר עד שניתן להשתמש בהן בפועל. לעומת זאת, תהליך המחזור זול יותר באופן משמעותי. כמו כן, כאשר בוחרים למחזר ניתן להפחית את הצורך בייבוא נחושת ומתכות נוספות. הייבוא יכול להיות יקר מאחר שכולל גם מס ייבוא ולכן, על ידי מיחזור כבלים ניתן להוזיל את העלויות של המוצרים השונים בשוק.
מיחזור כבלים על פי חוק
מלבד לכבלים ולמוצרי אלקטרוניקה שלא מתכלים אלפי שנים, קיימים חומרים אחרים בהם אנו משתמשים בתדירות גבוהה ולא מתכלים לאורך שנים רבות. ככל שלוקח למוצרים זמן רב יותר להתכלות כך החובה על המיחזור שלהם עולה. בין החומרים הללו נמצא פלסטיק, זכוכית, מתכות ועוד. המדינה, מבינה את החשיבות של פעולת המיחזור ולכן היא מחוקקת חוקים שיעודדו אנשים למחזר יותר ויותר. בין החוקים הללו לדוגמא יש את חוק מיחזור פסולת אלקטרוניקה שמחייב להעמיד אחוז מסוים מסך המכירות השנתיות של מי שמוכר מוצרי אלקטרוניקה למיחזור. במסגרת החומרים הללו נכללים גם כבלים.
איך מבצעים מיחזור כבלים?
על מנת לבצע מיחזור כבלים יש לפנות לחברה מתאימה. בדרך כלל מדובר בחברות שקונות את המוצרים שאתם רוצים למחזר בהתאם לאיכות ולמשקל. במידה שמדובר בכבלים, המשקל עליו תשלם החברה יהיה המשקל של הנחושת בלבד ולא של החומר המבודד. חברות אלה מעמידות ללקוחות נקודות איסוף אליהן מגיעים הלקוחות עם הפסולת שהם מעוניינים למחזר. במידה שמדובר בחנויות או מפעלים נהוג להציב מיכלים לאיסוף סוללות או פחי ענק שמיועדים לפסולת אלקטרונית. חברת המיחזור אליה תפנו תדאג להציב את המיכלים ואת הפחים לאיסוף הפסולת.
כיצד נבחר חברה למיחזור כבלים?
קיימות חברות רבות שמבצעות מיחזור כבלים. על מנת לבחור חברה מתאימה יש לקחת בחשבון מספר פרמטרים-
- חברה מוכרת- חשוב לבחור בחברה שמוכרת על ידי המדינה ושיש לה ניסיון בתחום. חברה מוכרת היא בדרך כלל חברה שעובדת בהתאם לכללים ולתקנים הנדרשים על ידי המדינה. כמו כן, כאשר המדינה מכירה בחברה הדבר מעיד על אמינות החברה.
- מחזור חומרים שונים- קיימות חברות רבות שממחזרות מתכות וחומרים נוספים. כאשר אתם בוחרים בחברה שמאפשרת מיחזור כבלים וחומרים נוספים אתם יכולים להשתמש בכל הפסולת שיש לכם.
- שירות-שירות הוא אחד הדברים החשובים בעבודה מול אנשים. לכן, בחרו בחברה שמעניקה שירות נעים, אדיב, מהיר ומקצועי.
- מחיר- לבסוף על מנת לבחור חברה מתאימה קחו בחשבון גם את המחיר שמציעה החברה עבור הכבלים. קשה לענות באופן חד משמעי כמה יעלה לקנות כבלים מאחר שהמחיר תלוי בגורמים כמו המשקל של הנחושת, איכות הנחושת ועוד. לכן, בצעו השוואת מחירים על מנת לקבל מושג בנוגע למחירים בשוק ולקבל החלטה מושכלת בהתאם.
מיחזור כבלים
מיחזור כבלים הוא אחת האפשרויות החשובות ביותר בתחום המיחזור. בכבלים קיים רכיב מוליך שעשוי בדרך כלל מנחושת ולכן על ידי מיחזור כבלים ניתן לחדש את הנחושת ולאפשר בה שימושים חוזרים. מהו מיחזור כבלים וכיצד מתנהל? המאמר הבא הוא בשבילכם.
מהו מיחזור כבלים?
מיחזור כבלים הוא תהליך בו ממחזרים את חומרי הגלם שמהם עשויים כבלים. כבלים הם פסולת שנכללת בפסולת אלקטרוניקה. מוצרים נוספים שנכללים בפסולת אלקטרוניקה יהיו מחשבים, טלוויזיות, תנורים וכיוצא בזה. פסולת אלקטרוניקה היא פסולת שעשויה מחומרים הכוללים מתכות. למתכות לוקח אלפי שנים להתכלות. במהלך השנים הללו המתכות יזהמו את הקרקעות ועלולות לחדור למי התהום ולזהם גם אותם. לכן, חשוב מאוד למחזר פסולת אלקטרוניקה.
כבלים הם מוצרים שעשויים מחומר מוליך, שעשוי בדרך כלל מנחושת או ממתכות אחרות כמו כסף ואפילו זהב, ומחומר מבודד שמהווה את החיפוי של הכבל. לכבלים לוקח אלפי שנים להתכלות וחלקם אפילו רעילים. לכן, חשוב מאוד לבצע מיחזור כבלים.
מה כולל מיחזור כבלים?
מיחזור כבלים הוא תהליך בו לוקחים את החומרים מהם עשויים הכבלים הישנים ומחדשים אותם לצורך שימוש חוזר. מיחזור כבלים כולל מספר שלבים שונים. תחילה יש לפנות לחברת מיחזור. חברת המיחזור תיקח את פסולת האלקטרוניקה שברשותנו, הכוללת גם כבלים למרכז מיון. במרכז המיון ימיינו את המוצרים לפי סוג החומר, חומרים עם מוליכות חשמלית ועוד. לאחר מכן, יפרקו את החומרים המוליכים של הכבלים מהחומרים המבודדים. כלומר, החיפוי החיצוני של הכבל יוסר. לאחר הסרת החיפוי החיצוני יהיה ניתן להתחיל בתהליך המיחזור של המתכת ממנה עשוי הכבל, כאשר בדרך כלל יהיה מדובר בנחושת. על ידי מיחזור כבלים יהיה ניתן לחדש את הנחושת וליצור ממנה מוצרים חדשים ושימושיים.
חברה למיחזור כבלים
כפי שציינו, מיחזור כבלים הוא תהליך שכולל שלבים שונים אשר בראשיתם בחירת החברה. קיימות חברות רבות שמבצעות מיחזור כבלים וחשוב לבחור בחברה מקצועית, מנוסה ומתאימה. לשם כך יש ליצור קשר עם החברה שבחרתם והיא תציע מחיר עבור בהתאם לאיכות החומר ולמשקל שלו. עבור כבלים, החברה תשלם על המשקל של הנחושת בלבד ולא תתייחס לחומר המבודד. לכן, הצעת המחיר הסופית תתקבל רק לאחר הפרדת החומר המבודד מהחומר המוליך ושקילה של החומר המוליך. יש חברות רבות שמעמידות נקודות איסוף לפסולת שמעוניינים למחזר. בדרך כלל מחוץ לחנויות יהיו מכלים לאיסוף סוללות ומחוץ למפעלים ומבנים תעשייתיים יהיו פחי ענק שמיועדים לפסולת אלקטרונית.
כיצד נבחר חברה למיחזור כבלים?
על מנת לבחור חברה למיחזור כבלים, יש לקחת בחשבון מספר פרמטרים חשובים-
- חברה מוכרת- קודם כל, בררו שהחברה מוכרת על ידי המדינה. חברה מוכרת היא חברה שעובדת בהתאם לנהלים ולתקנים של המדינה. כך תוכלו להיות בטוחים שמדובר בחברה אמינה. כמו כן בדרך כלל הדבר מעיד על חברה עם ניסיון.
- מחזור חומרים שונים- יש חברות שממחזרות רק מתכות ויש חברות שממחזרות כל מיני חומרים שונים. במידה שיש לכם סוגים שונים של פסולת תבחרו בחברה שממחזרת חומרים שונים וכך תוכלו למכור לה את כל הפסולת שיש ברשותכם.
- שירות- בשיחת טלפון אחת עם החברה תוכלו לקבל רושם על השירות שהיא מעניקה. בחרו בחברה שנעים לכם לעבוד איתה ושמעניקה שירות מהיר, מקצועי ואדיב.
- מחיר- אין מחיר חד משמעי למיחזור כבלים מאחר שהמחיר יכול להשתנות בהתאם לאיכות החומר המוליך ולמשקל שלו. לכן, מומלץ לבצע השוואת מחירים על מנת לקבל מושג על המחירים בשוק ולבחור בחברה שמעניקה תמורה הולמת.
- המלצות- לבסוף, תמיד אפשר לחפש המלצות על החברה ולקבל חוות דעת של לקוחות מרוצים יותר או פחות בהתאם לניסיון שלהם. ככל שיש לחברה יותר המלצות כך זה מעיד שהיא מקצועית.
מה היתרונות במיחזור כבלים?
במאמר הסברנו על מיחזור כבלים. אך למה בכלל חשוב לבצע מיחזור כבלים? מיחזור כבלים, ומיחזור בכלל הוא אחד הדברים החשובים ביותר בעולם של היום. על ידי מיחזור כבלים ניתן לסייע בשמירה על איכות הסביבה על ידי הפחתת הזיהום הסביבתי, שמירה על משאבי הטבע הייחודיים, הפחתת הצטברות הזבל ועוד. לפניכם היתרונות במיחזור כבלים-
- הפחתת הזיהום האווירי- ייצור החומר המוליך ממנו עשויים הכבלים, כאשר בדרך כלל מדובר בנחושת הוא תהליך בו משתמשים באנרגיית בעירה גבוהה. במהלך ייצור הנחושת נפלטים רעלים רבים שמזהמים את האוויר. תהליך המיחזור לעומת זאת מצריך אנרגיית בעירה נמוכה יותר וכך מאפשר להפחית את הזיהום האווירי.
- צמצום הפסולת- פסולת אלקטרוניקה היא פסולת שלוקח לה אלפי שנים להתכלות. במהלך השנים הפסולת מצטברת לערמות ענקיות. החומר המוליך ממנו עשויים הכבלים עלולים לחדור לקרקעות שלנו ולזהם אותן. כך אנו מסתכנים גם בזיהום של מי התהום שאנחנו שותים. בעקבות כך עלולות להתפתח בעיות רפואיות שונות בהן בעיות כבד, סרטן, פגיעה בעוברים ועוד. לכן, על מנת לצמצם את הפסולת חשוב לבצע מיחזור כבלים.
- צמצום השימוש במשאבי טבע- מקורה של הנחושת שמהווה את החומר המוליך של הכבלים הוא במכרות טבעיים. המכרות הללו הם משאבי טבע ייחודיים וככל שהשנים עוברות הם הולכים ונעלמים מהעולם. כאשר אנחנו בוחרים למחזר, אנחנו מאפשרים לצמצם את השימוש במשאבי הטבע הללו וכך שומרים אותם ומונעים את הכחדתם.
- הוזלת עלויות- תהליך הייצור של הנחושת והכרייה שלה הוא תהליך יקר. מהתחלת הכרייה ועד שמתקבלת הנחושת שניתן להשתמש בה, יש צורך בתהליך מורכב שכולל עלויות גבוהות. המיחזור לעומת זאת נחשב לתהליך פשוט יותר וזול יותר באופן משמעותי. כמו כן, כאשר בוחרים למחזר ניתן להפחית את הצורך בייבוא מתכות ממדינות אחרות. הייבוא כולל תשלום מס ייבוא וכך יכול להגיע לסכומים גבוהים. לכן, על ידי מיחזור כבלים ניתן להוזיל את העלויות של הכבלים ושל הנחושת בכלל בשוק.