עקב הסכנות הטמונות בזיהום אסבסט קיימת מערכת תקנות של משרד העבודה והמשרד להגנת הסביבה הנוגעות בנושא של טיפול, פינוי ומיחזור אסבסט. למרות התקנות הרבות, האסבסט עדיין נפוץ מאוד בשימוש עקב אורך החיים הרב שלו ותכונותיו הייחודיות.
מהו אסבסט?
אסבסט הוא בעצם שם כללי לשתי קבוצות של מינרלים השונים זה מזה בהרכבם. מינרלים אלו הינו טבעיים ובעלי מבנה סיבי המקנה להם תכונות שונות כגון עמידות בפני אש, חום והחלדה.
כמו כן, סיבי האסבסט ידועים בחוזקם המכאני וביכולת בידוד תרמי ואקוסטי טובות. השימוש הנפוץ ביותר באסבסט הינו בענף הבניין. האסבסט הינו מסוכן לבריאות מכיוון שכאשר הוא מתפורר, סיבי האסבסט חודרים למערכת הנשימה וגורמים למחלות שונות ואף להתפתחות סרטן.
סוגי האסבסט הנפוצים
קיימות שתי קבוצות מינרלים עיקריות מהם מורכבים סיבי האסבסט:
קבוצת הסרפנטין שבה נכלל האסבסט הלבן. וקבוצת האמיפבול שבה נכללים האסבסט הכחול והחום. האסבסט הלבן הנקרא גם קריזוטיל מצוי בדרך כלל בצורה של סיבים רכים ופריכים, צורתם הקמורה והמעוגלת של סיבי האסבסט מקנות לו תכונות של גמישות.
האסבסט החום הנקרא גם אמוסייט והאסבסט הכחול הנקרא גם הקרוסידולייט מאופיינים בצורה של מחטים המקנה להם יכולת שבירה גבוהה. מקורם של סוגי אסבסט אלו הם מכרות בדרום אפריקה ובאוסטרליה. קיימים סוגים נוספים פחות שכיחים של אסבסט כגון טרמוליט, אקטינוליט ואנופיליט.
למה משמש האסבסט?
בזכות תכונותיו הייחודיות של האסבסט הוא משמש במגוון רחב של מוצרים בענף הבנייה מזה שנים רבות. בין השימושים הנפוצים ביותר במבני התעשייה ובמבני מגורים, הם כמוצרי בידוד תרמי וכמוצרי בידוד אקוסטי.
בידוד תרמי מיועד בתעשייה בעיקר לבידוד צנרות בתחנות כוח, מוצרים אלו מכילים אחוזים גבוהים מאוד של סיבי אסבסט ומהווים פוטנציאל רב לפגיעה בסביבה. בבידוד אקוסטי נפוץ השימוש באסבסט פריך הפוטנציאלי בהתפזרות באוויר כאבק מזהם. שימושים רבים ומגוונים נוספים של האסבסט כוללים לוחות ואריחי תקרה, מעצורי מכוניות, שמיכות אש למקרה של שריפה, אטמים נוגדי אש, חום וכימיקלים.
האסבסט הוא חומר מסוכן
הסכנה העיקרית הטמונה בשימוש באסבסט היא העובדה שהוא נישא באוויר וחודר למערכת הנשימה. סיבי האסבסט הינם דקים מאוד וגודלם לא עולה על עשרות ספורות של מיקרומטרים. תכונה זו גורמת לכך שהינם חודרים בקלות לגוף האדם.
מוצרי האסבסט המורכבים מסיבי אסבסט שבירים מהווים בעיה מכיוון שכאשר מופעל עליהם כוח מכאני משתחררים מליון-מיליארדי סיבים מיקרוסקופיים לסביבה. לסיבים אלו ניידות גבוהה ובסופו של דבר הם מתפזרים ברדיוס רחב מנקודת המוצא ומזהמים אויר בשטחים נרחבים.
ישנן מספר מחלות נפוצות נגרמות כתוצאה מחשיפה לאסבסט, בניהן אזבסטוזיס- מחלת ריאות המאופיינת בצילוק רקמת הריאה עד לנזק בלתי הפיך לתפקוד הריאה. מסותליאומה- סוג של סרטן המתפתח בחלל החזה או הבטן כתוצאה מחומרים מחמצנים הנוצרים בגוף כתוצאה מחשיפה לאזבסט. סוגי סרטן נוספים חשודים שמתפתחים עקב חשיפה לאסבסט כמו סרטן הקיבה, הלוע והמעי הגס.
פינוי וטיפול באסבסט
על מנת להקטין את הסכנה והנזק הנגרם לציבור כתוצאה מחשיפה לאזבסט יש תקנות של גהות תעסוקתית ובריאות הציבור והעובדים באבק מזיק.
פירוק והריסה של גיהות תעסוקתית ובריאות הציבור והעובדים באבק מזיק. פירוק, הריסה ופינוי פסולת הקשורה באסבסט חייבים להיות מבוצעים על ידי קבלן בעל היתר. יש לבצע את עבודות הפינוי בבגדים חד- פעמיים ולחבוש מסכות. פינוי וסילוק אסבסט הינה פעולה מורכבת ומסוכנת אשר יכולה להיות מבוצעת רק על ידי קבלן מורשה לאתר פינוי אסבסט מורשה.
במידה ופינוי האסבסט מתבצע בבניין מגורים יש לדאוג למקום מגורים זמני אחר לדיירי הבניין. אם הפינוי מתבצע בחלק מסוים של הבניין יש לאטום את שאר חלקי הבניין למניעת התפזרות הזיהום. את הפסולת יש לעטוף בשקיות כפולות ולדאוג לכך שההטמנה תתבצע רק במקומות המורשים לכך.