כיום, חשיבות המיחזור מקבלת משקל נכבד בכל תחומי החיים. עצם העובדה כי הפסולת המצטברת על פני כדור הארץ גורמת לנזק רב לסביבה, לאוויר ולאדם עצמו, גרמו לפיתוח דרכי מיחזור רבות. פיתוחים אחרונים וחקיקות חדשות גרמו לכך שהציבור הרחב יכול לבצע מיחזור פלסטיק, עץ, נייר, זכוכית, גומי ואפילו מיחזור חיתולים.
כל הורה יודע כי חיתולים הנם אחד המוצרים המזהמים ביותר הקיימים כיום. אם תינוק אחד מלכלכך מאות, אם לא אלפי, חיתולים בשנה, אז חישבו כמה חיתולים גודשים את מתחמי האשפה הארציים. למעשה, במתחמי האשפה השונים, כגון החירייה שלנו, "מככבים" בעיקר חיתולים מתוך כלל האשפה, ומפארים כל חלקה פנויה. באמצעות מיחזור חיתולים תופעה זו יכולה להפוך לנחלת העבר.
חיתולים חד פעמיים – הקש על גב הגמל
בשנים עברו, אימהות צעירות נהגו להשתמש בחיתולי בד רב פעמיים ולכבס אותם לאחר שלוכלכו. עם זאת, העידן המודרני הביא עמו המצאה חשובה – חיתולים חד פעמיים. המצאה זו שיפרה באופן משמעותי את אורח החיים והקלה על הורים רבים את הדאגה לילדיהם הקטנים. הזמן והאנרגיה שנחסכו בניקיון החיתולים, הושקעו באלמנטים חשובים אחרים.
עם זאת, כעת, בשנות האלפיים, אנו רואים את התוצאות של אותו חיסכון חיוני. כמו שמם, חיתולים חד פעמיים נזרקים לאחר שימוש אחד בלבד. בנוסף, חיתולים אלו עשויים מחומרים שאינם מתכלים, ועל כן נשארים במתחמי האשפה הארצית לאורך שנים על גבי שנים. למעשה, סביר כי יעברו 50-100 שנים עד שחיתולים אלו יתכלו לגמרי. בינתיים, הם מזהמים את הסביבה ותופסים מקום יקר על פני כדור הארץ.
מסיבות אלו, פותחו מגוון דרכים נהדרות למיגור תופעת ריבוי החיתולים החד פעמיים במתחמי האשפה. חלקן מציעות מיחזור חיתולים ושימוש החומרים מהם עשויים למען תחומים אחרים בתעשייה וביומיום. דרכים אחרות מאפשרות שימוש בחיתולים מחומרים אחרים מאלו המוכרים בדרך כלל.
מיחזור חיתולים בעולם
חיתולים חד פעמיים והצטברותם במתחמי האשפה הנה בעיה עולמית, ולא רק בישראל. בעולם כולו כבר החלו לפתח דרכי מיחזור חיתולים ייחודיות. בבריטניה, לדוגמא, נפתחו חמישה מפעלי מיחזור חיתולים, אליהם מועברים החיתולים המשומשים ממוסדות ילדים ומבתי אבות.
את החיתולים הללו מפרקים ומעבדים לכדי חומרים המסייעים לייצור חומרים לאיטום גגות, מוצרי פלסטיק וקסדות אופניים. מן החיתולים עצמם, אגב, ממצים גז מתאן, המסייע באופן משמעותי לתחומי הדלק והאנרגיה של בריטניה.
מיחזור חיתולים בארץ
באופן יחסי לעולם כולו, מיחזור חתולים בארץ נמצא עדיין בחיתוליו. אמנם פותחו פיילוטים אחדים להקמת מפעלים דומים עבור מיחזור חיתולים וליצירת דרכים מיוחדות להפרדת הפסולת וניתובן למתחמים המיועדים לכך. עם זאת, עיקר מיגור הצטברות החיתולים המשומשים נעשה באמצעות שימוש בחיתולים מחומרים מתכלים או בחיתולים רב פעמיים.
חיתולים מתכלים
לאחרונה, השימוש בחיתולים מתכלים נעשה נפוץ אצל הורים רבים. כמו השקיות המתכלות, גם חיתולים אלו עשויים מחומרים המתכלים בקלות, אך עדיין עושים את העבודה אליה הם נוצרו ומכילים בצורה בטוחה ובריאותית את הצרכים השונים של הפעוטות. בסיום השימוש, חיתולים אלו מועברים אל פחי האשפה ומשם אל מתחמי האשפה העירוניים והארציים. שם, הם מתכלים בקלות ובמהירות.
חיתולים מבד – רטרו אורגני
כמו אופנת הווינטג', המעטרת את המסלולים והרחובות, גם חיתולי בד נהפכו לאופנה האחרונה. אימהות רבות החלו לאמץ את דרכי העבר ולחתל את ילדיהן בחיתולים מבד. מעבר ליתרונות הסביבתיים של חיתולים אלו, הם גם שומרים על עורם של הפעוטות ואינם גורמים לפריחה ולגירודים, כמו החיתולים החד פעמיים. החיסרון העיקרי בחיתולים מבד הוא שיש לנקות את הצרכים ולכבס את החיתולים, במקום לזרוק ישר אל הפח.