הזכוכית היא חלק מחיינו בהרבה תחומים – החל מצנצנות השוקולד והריבה ועד לויטרינות מפוארות המעטרות את חלונות ביתנו ובתי העסק. השימושים הרבים שבזכוכית נחלקים לשתי משפחות עיקריות – השימוש הביתי הכולל מוצרי מזון שארוזים במיכלי זכוכית וכן בקבוקי יין הקרויים בשפה המקצועית זכוכית עגולה והמשפחה השנייה של הזכוכית היא זכוכית שטוחה, אשר משמשת את התעשייה למטרות שונות – חלונות, שמשות ועוד.
ייצור של זכוכית מתבצע מקוורץ, אשר חומר הגלם שלו הוא חול. אבל זה לא שלוקחים חול מהים… את הקוורץ לייצור של זכוכית כורים מהמכתש הגדול אשר בהר הנגב. כל מיכל או חתיכת זכוכית, אשר לא יעברו מיחזור – יתפרקו באופן טבעי בעוד כמיליון שנה – לא ממש הרבה זמן…
על זכוכית ממוחזרת
תהליך מיחזור הזכוכית מעמיד בפנינו מספר יתרונות לא מבוטלים:
- ראשית אנחנו חוסכים בחומר הגלם הטבעי (קוורץ) שכאמור, מצוי בכמות מוגבלת במכתש הגדול
- ייצור זכוכית מקוורץ פולט זיהום גדול יותר לאוויר מאשר ייצור זכוכית ממוחזרת
- אם לא יתבצע מיחזור זכוכית, אתרי הפסולת ושטחים ציבוריים נוספים יהיו מלאים בכלים ושברי זכוכית, אשר כאמור, לוקח להם כמיליון שנה להתכלות, גם כאשר טומנים אותם מתחת לאדמה
- חיסכון באנרגיה – ייצור של זכוכית מחומר הגלם דורש כמויות אנרגיה גדולות יותר מאשר הייצור של זכוכית ממוחזרת.
וכיצד משתמשים בזכוכית הממוחזרת?
רבים מאיתנו לא עושים שימוש חוזר במיכלי מזון ובקבוקי שתייה מזכוכית, אשר יכול להפחית משמעותית את הפסולת מזכוכית – בכל מיכל ניתן להשתמש, לאחר חיטוי כמובן, עד שמונה פעמים. המצב המצוי הוא שאנשים משליכים את מיכלי המזון למשל מיד בתום השימוש.
מעבר לתרומה האישית הקטנה הזו, מסירת הפסולת השבירה למיחזור יכול לתרום רבות. למרבה הצער, המדינה כיום אינה מפעילה מערך איסוף או מיחזור יעיל או נגיש לציבור. רק במקומות מעטים מוצבים מתקנים לאיסוף זכוכית משומשת. היצרנים מצידם, היו שמחים להשתמש בזכוכית ממוחזרת, שכן העלויות נמוכות יותר.
שימושים נוספים לזכוכית הממוחזרת הוצעו במסגרת יוזמות חדשות וכן פרויקטי מחקר, אשר מוכיחים את יעילות השימוש בזכוכית ממוחזרת למטרות שונות מהמקור. לדוגמא – גריסת הזכוכית המקורית ושימוש בחומר הגרוס כמצע או כחומר מילוי לשימושי בנייה. שימוש נוסף הוא לקיחת הזכוכית הממוחזרת והוספתה לאספלט לסלילת כבישים, לגגות רעפים לבניית בתים ועוד.
אז נכון, להעניק מתנה באריזת זכוכית נראה מהודר יותר או להגיש לחברים לימונדה צוננת במיכל זכוכית – אבל עלינו להיות מודעים להשלכות ואם בחרנו בזכוכית – עדיף שהיא תהיה ממוחזרת, נעשה בה שימושים חוזרים בעצמנו ובסוף בסוף, כשכבר לא יהיה מה לעשות איתה, נשליכה במתקנים לאיסוף בקבוקי זכוכית הקיימים היום ובעתיד גם במתקנים לאיסוף סתם שברי מנורות וכלים שאתרע מזלם…