בקבוקי שתייה נצרכים בכמויות עצומות ומושלכים לפח לרב לאחר שימוש בודד. עקב החלל הריק שיש בתוכם, הם תופסים נפח ניכר מכלל האשפה שמייצר אדם בכל יום, והחמור ביותר הוא שהם עשויים מחומרים שאינם מתכלים ולכן הם ממשיכים לתפוס נפח גדול מן האשפה לאורך מאות שנים.
קיימים שני סוגי בקבוקי שתייה עיקריים: בקבוקי פלסטיק ובקבוקי זכוכית.
בקבוקי הזכוכית מגיעים לרב בנפחים הקטנים מליטר ואילו בקבוקי הפלסטיק באים במגוון נפחים ויכולים להגיע גם לארבעה ליטרים.
כיום מעודדים תהליך מיחזור בקבוקים באמצעות חוק הפיקדון אותו חוקקה הממשלה. על פי חוק זה בכל פעם שאנו רוכשים מיכל משקה בעל נפח של יותר מ-100 מ"ל ופחות מ-1.5 ליטר, אנו משלים עליו פיקדון של 25 אגורות. כאשר אנו מחזירים בקבוקים אלה חזרה אל החנות, אנו מקבלים תמורתם את הפיקדון ששולם ואילו הבקבוקים מועברים לחברות המיחזור. חברות המיחזור משלמות לחנויות תמורות הבקבוקים וממחזרות אותם.
החוק חל על רב בקבוקי הזכוכית, אך אינו חל על בקבוקי שתייה בעלי נפח הגדול מ-1.5 ליטר (בקבוקי שתייה משפחתיים) וזאת על מנת שלא להעלות את מחיריהם של משקאות בבקבוקים משפחתיים. לשם איסוף בקבוקי הפלסטיק בנפח 1.5 ליטר, הוצבו בארץ מכולות איסוף בקבוקים המיועדות בדיוק למטרה זו.
הקשיים העיקרים בהחזרת הבקבוקים הריקים לחנויות הינם:
- קבלת הזיכוי עבור הבקבוקים לעיתים קרובות ממושך ומסורבל.
- חנויות רבות אינן רוצות להפוך למחסן בקבוקים ולכן מסרבות לקבל אצלן בקבוקים.
הקשיים העיקריים בהשלכת בקבוקים למכלי איסוף:
- כאשר מיכלי האיסוף לא נמצאים בקרבת המגורים.
- כאשר החברות לא מגיעות בזמן לרוקן את המיכלים.
תהליך איסוף בקבוקי הפלסטיק והזכוכית דומה, אולם בתהליך המיחזור עצמו ישנם מספר הבדלים.
תהליך מיחזור בקבוקי פלסטיק
בתהליך מיחזור הפלסטיק הבקבוקים נאספים ומובלים אל מפעל המיחזור בו הם עוברים שטיפה ותהליך מיון אוטומטי. לאחר המיון הבקבוקים עוברים תהליך גריסה בסופו הם הופכים לפתיתים. פתיתים אלה נמכרים ליצרני הפלסטיק השונים. פתיתים שקופים משמשים חומר גלם לסלסילות פירות, תבניות ביצים ומוצרי טקסטיל.
הפתיתים הצבעוניים נמכרים רובם לחו"ל וזאת מכיוון שצבעם מגביל את אפשרות הייצור של מוצרים בגוון שונה מזה של הפתיתים. הפקקים משמשמים חומר גלם ללוחות פלסטיק שהופכים לבסוף לגדרות, ריהוט גן ועוד.
פתיתים אלה מותכים והופכים לחומר גלם אשר מעובד בצורות שונות ליצירת מוצרי פלסטיק חדשים.
תהליך מיחזור בקבוקי זכוכית
קיימים שני תהליכי מיחזור כאשר מדובר בבקבוקי זכוכית: שימוש חוזר או התכה מחדש. בבקבוק זכוכית רגיל ניתן להשתמש עד שמונה פעמים למילוי מחדש של משקה. הבקבוקים נאספים, ממוינים, מנוקים היטב ועוברים הסרה של מדבקות ותוויות. לאחר מכן עוברים הבקבוקים למפעלי הייצור וממולאים מחדש במשקאות. בעת המילוי מודבקות על הבקבוקים תוויות חדשות ובקבוקי המשקה משווקים מחדש לחנויות.
תהליך נוסף מבוסס על השימוש בבקבוקים כבחומר גלם. הבקבוקים נאספים ומובלים למפעל בו הם ממוינים לפי צבע הזכוכית (שקוף, חום או ירוק). הבקבוקים עוברים תהליך ניקוי ומועברים לתוך משפך בו הם עוברים גריסה גסה המקטינה את נפח הזכוכית. שברי זכוכית אלה נעים על סרט נע ומנוקים פעם נוספת. משם הם מובלים לתוך אל תוך תנורי ההתכה.
בייצור של זכוכית חומה ניתן להשתמש במחצית מהזכוכית הממוחזרת המותכת ואילו בזכוכית ירוקה ניתן להשתמש ב-80% ממנה. נוזל הזכוכית הממוחזרת מעורבב עם נוזל הזכוכית החדשה ונוצק לבסוף לתוך תבניות שונות. המוצרים שנוצרים עוברים טיפולים נגד שריטות וכן תהליך של בקרת איכות. מן הבקבוקים הממוחזרים ניתן לייצר בקבוקים חדשים, כלים סניטריים, רעפים ועוד.