נדמה כי ישראל מצטרפת בשנים האחרונות לגל הירוק השוטף את העולם, המביא עימו מודעות רבה בכל הנוגע לשמירה על איכות הסביבה. בין מגוון התחומים בהם אנו יכולים להשפיע ולעזור לשמור על כדור הארץ נמצאים חסכון בחשמל ואנרגיה, חיסכון במים וגם מיחזור אשפה. אחד מהתחומים המרכזיים המשפיעים על כדור הארץ הוא כמויות אשפה עצומות אשר מיוצרות בכל יום במדינות העולם וגם בישראל.
אדם ממוצע החי בישראל מייצר כ- 2 ק"ג אשפה בכל יום ומרבית כמויות האשפה מגיעות בסופו של דבר אל מטמנות כדוגמת אתר החירייה, שם בעצם הפסולת נקברת באדמה. לפסולת המונחת או נקברת באדמה ישנה השפעה הרסנית על הסביבה, כאשר במקרים רבים היא מחלחלת ופוגעת במי התהום, מזהמת את האדמה ופוגעת בצמחייה ובבעלי חיים בסביבה. לחומרים רבים כמו פלסטיק וניילון לוקח שנים רבות להתכלות ובמקרים רבים הם אינם מתכלים כלל וגורמים לנזק מצטבר לסביבה.
מיחזור אשפה – פחי מיחזור
כיום אנחנו מבינים כי אין אפשרות להמשיך ולייצר את אותן כמויות האשפה שאנו מייצרים היום והשאלה היא מה עושים עם פסולת כמו פלסטיק, ניילון, נייר וכדומה. חומרים רבים בהם אנו משתמשים החל מדפי נייר או בקבוקי שתייה מפלסטיק ניתנים לשימוש חוזר, אך מכיוון שאין זה מאוד ריאלי לצפות כי עובדי החירייה יוסיפו לעבודתם גם מיון פסולת לפי סוגים, נוספו לפחי האשפה הכלליים גם פחי מיחזור.
פחי מיחזור הם בעצם פחים נפרדים לכל סוג של פסולת ולרוב ניתן למצוא פחי מחזור לפלסטיק, נייר או פחיות, כאשר המטרה היא שפחי המחזור יחליפו בסופו של דבר את הפחים הכללים הנמצאים בכל מקום בשכונה, מתחת לבית, בעבודה ובבית הספר. במקומות רבים בעיקר באירופה כבר ניתן לראות את מגמת הפרדת הפסולת הביתית לפחי מחזור לסוגים שונים של פסולת, כאשר על כל פח מצוין באופן ברור לאיזה סוג פסולת הוא מיועד.
סוגי פחי מיחזור
את פחי המחזור וסוגי הפסולת שהם ממחזרים מתאימים ברוב המקרים למקומות בהם מוצבים הפחים, כך שפחי מחזור בבית מגורים ימחזרו לרוב בקבוקי פלסטיק ונייר, בעוד שפחי מחזור במשרדים ואזורי תעשייה ימחזרו גם בטריות, חלקי אלקטרוניקה, זכוכית ועוד. פחי המחזור הנפוצים ביותר בארץ כיום הם בעצם הכלובים הצהובים הגדולים הממוקמים בדרך כלל על המדרכות ומיועדים למחזור של בקבוקי פלסטיק.
ככל שהגל הירוק מתגבר ניתן לראות יותר ויותר סוגים של פחי מחזור ובמקומות רבים משקיעים מאמצים רבים בעיצוב של פחי מחזור על מנת להפוך אותם לאטרקטיביים יותר. פחי המחזור הם לרוב קטנים יחסית לפח אשפה עירוני סטנדרטי ולכל פח מכסה בצבע אחר ועליו מצוין סוג החומר הממוחזר ואפשר למצוא אותם בקנה מידה קטן של בית או בניין מגורים ובקנה מידה תעשייתי גדול יותר.
עם עליית המודעות בנושא מיחזור אשפה גם רשויות וממשלות החלו להירתם למאבק למען הסביבה ועם השנים מציבות ערים כמו תל אביב יותר ויותר סוגים של פחי מחזור במקומות שונים ולצרכים שונים. בתל אביב היום ניתן למצוא פחי מחזור בקבוקי פלסטיק ופחים למחזור נייר, אבל בשנים האחרונות נוספו להם גם פחי מחזור לבטריות אשר לרוב מוצמדים לפחי המחזור של הבקבוקים.
פחי מחזור חדשים יחסית הם פחי המחזור לבגדים ולכל סוגי הבדים והטקסטיל, אך כיום ניתן למצוא אותם רק בשלושה מקומות בתל אביב. בקנה מידה גדול יותר של מחזור ניתן למצוא את שוק המכוניות בו תמורת מכונית בת יותר מ- 20 שנה ניתן לקבל כ- 3,000 שקלים מהמשרד לאיכות הסביבה. כעת נשאר רק לקוות כי נגיע למצב בו כל הפסולת שאנו מייצרים תעבור למחזור והמודעות לחשיבות שבמחזור תגיע אל כולנו.