סוגים שונים של זיהום אוויר
זיהום אוויר נובע ממקורות רבים, רובם כתוצאה מפעילותו של האדם, ולא מגורמים טבעיים. גורמים מזהמים נפלטים לאוויר בפעילויות תעשייתיות, בייצור דלק, בתנועה של כלי רכב, בפיזור של חומרים המשמשים לחקלאות, שריפות ועוד. מרכיבים רבים של פעולות אלו גורמות לזיהום האוויר, ולא ניתן לדון על גורם זיהום דומיננטי אחד. כאשר דנים בהשפעות הבריאותיות של זיהום האוויר, נוטים לעיתים לחלק את הגורמים המזהמים לכמה קטגוריות. קטיגוריה אחת כוללת את כל החלקיקים המזהמים הנמצאים באוויר שקוטרם קטן מ – 2.5 מיקרון (PM2.5), וחלקיקים גדולים יותר, עד קוטר של 10 מיקרון (PM10). גזים מזהמים חשובים כוללים גופרית דו חמצנית, פחמן חד ודו חמצני, תרכובות של חמצן וחנקן (בעיקר חנקן דו חמצני), ותרכובות אורגניות המכונות פמחמימנים (תרכובות שונות של פחמן, מימן וחמצן).
השפעות בריאותיות של זיהום אוויר
מספר מחקרים בסיסים שפורסמו כבר לפני כעשרים שנה קישרו בין זיהום אוויר והשפעות שונות על הבריאות שלנו. מחקרים בסיסים בנושא הראו גם שזיהום אוויר קשור לתמותה (באופן כללי). מחקרים אפידמיולוגים רבים כאלו הצביעו גם על קשרים ספציפיים, בין זיהום אוויר ומספר מחלות. זיהום אוויר נקשר למחלות לב והתקפי לב, מחלות ריאה (אסטמה, זיהומים בדרכי האוויר, סרטן ריאות), וסוגים אחדים של מחלות ממאירות. ככל הנראה, מרבית החומרים המזהים משפיעים על גופינו כאשר שואפים אותם עם האוויר, והם מגיעים עם החמצן לדם ולרקמות הגוף.
האם זיהום אוויר מקצר חיים?
הוכחות מוצקות ראשונות להשפעה של זיהום האוויר על אורך החיים שלנו פורסמו לפני כעשרים שנה במאמר בכתב העת הרפואי The New England Journal of Medicine. במאמר המשך שפורסם בכתב עת זה בשנת 2000 (Samet ושותפיו) נבחנה ההשפעה של מספר גורמים נפוצים של זיהום אוויר על התמותה בעשרים הערים הגדולות בארצות הברית, כפי שהתבטאה בין השנים 1987 עד 1994. החוקרים בחנו את הקשר בין התמותה לבין מספר מדדים נפוצים של מזהמי אוויר, כפי שצויינו לעיל. נמצא, שזיהום אוויר חלקיקי בחלקיקים שמתחת ל – 10 מיקרון (PM10) קשור לעלייה בתמותה מכל סיבה שהיא, ובייחוד מסיבות קרדיווסוקלריות (לב וכלי דם) ומסיבות ריאתיות. החוקרים גם הצליחו להגדיר את הסיכון לעלייה בתמותה ביחס להיקף זיהום האוויר – זיהום אוויר הגדול ב – 10 מיקרוגרם לכל מטר מעוקב של אוויר (בחלקיקי PM10) מעלה את הסיכון לתמותה בכחצי אחוז. במחקר זה לא נמצא קשר בין גורמים מזהים אחרים ובין תמותה באופן כללי.
מחקר חדש שפורסם לאחרונה בכתב העת הרפואי BMJ (British Medical Journal) ניסה לתאר את הקשר שבין זיהום אוויר ובין תמותה באחת הערים הגדולות והמזוהמות שבעולם – בייג'ינג שבסין. במחקר זה נבדקו שיעורי תמותה בביג'ינג', ביחס לזיהום האוויר, בשמונה מחוזות עירוניים גדולים בעיר. מחקר זה אפשר הערכה בסדר גודל מרשים של השפעת זיהום האוויר על התמותה. סך הכל נמצאו בתקופת המחקר המדובר באזורים שנבחרו כ – 80,000 מקרי תמותה. החוקרים השתמשו במדד שנקרא YLL – Years of life lost (שנות חיים שאבדו) לכימות נזקי זיהום האוויר.
במחקר זה נמצא שלמספר גורמים של זיהום אוויר היה אפקט משמעותי על תמותה: חלקיקים בקוטר של עד 10 מיקרון (כפי שנמצא במאמר הקודם שתואר), חלקיקים עד קוטר של 2.5 מיקרון, גופרית דו חמצנית, וחנקן דו חמצני. החוקרים הראו שעלייה משמעותית (עליה בין רבעונית – IQR increase) בזיהום האוויר גרמה להפסד של כ – 15 YLL, והשפעתה נמשכה כשני ימים לאחר הופעת הזיהום החמור.
מחקר חדש זה, כמו גם המחקרים שפורסמו בעבר, מחזקים מאוד את הצורך הציבורי בהפחתת זיהום האוויר כדרך ישירה לשיפור הבריאות הכללית. קשה להצביע על אדם ספציפי שחלה בעקבות זיהום אוויר מוגבר. אבל, אנחנו יודעים על פי המחקרים שתוארו, שחולים רבים הסובלים ממחלות נפוצות (מחלות לב וריאה, בעיקר) חולים בהם בגלל זיהום האוויר. ייתכן שמחקרים אלו יפנו את תשומת ליבם של קובעי המדיניות הציבורית הלאומית והבין לאומית אל הצורך החשוב בהפחתת זיהום האוויר ופיקוח על הזיהום.