אחד מסוגי המחזור הנפוצים ביותר הינם מיחזור נייר וקרטון. פסולת הנייר והקרטון מהווה כרבע ממשקל סך כל הפסולת וכ-30% מנפחה. איסוף הנייר והקרטון לצורכי מחזור מתבצע על ידי חברות פרטיות ומבוסס על התקשרות בין הרשות המקומית או הגוף המסחרי לבין חברת המיחזור הפרטית.
הניירות הנפוצים בענף המיחזור הם מחברות, ספרים ודפי כרומו שונים והקרטונים הממוחזרים תדיר הם אריזות מזון וארגזי קרטון עבים. הנייר נאסף לרב ממוסדות ומשרדים שונים ואילו רב רובם של מוצרי הקרטון מגיע מאזורי תעשייה ומסחר.
במגזר הביתי, כמות נקודות האיסוף קטנה מאוד וזאת משום שמבחינת המדינה השלכת הפסולת והטמנתו באתרי הטמנה היא זולה יותר ממחזורו.
עם זאת, נעשות פעולות שונות כדי לעודד מחזור נייר וקרטון:
- בתעשייה – מופרדים הקרטונים משאר הפסולת, דבר המקל על תהליך המיחזור.
- במערכת החינוך – עידוד הפרדת קרטונים ונייר משאר הפסולת
- ברשויות המקומיות – שימת דגש על המיחזור כתורם עיקרי לרווחת הציבור, הצבת מיכלי איסוף מיוחדים והפעלת מערך איסוף, פרסום ועידוד.
תהליך מיחזור הקרטון
איסוף
ראשית – יש לאסוף את הקרטון. מאין?
כאמור, מרבית הקרטון מגיע מאזור תעשייה ומסחר, אשר משונע ישירות למפעל המיחזור. אולם גם המגזר הפרטי תורם את חלקו, זאת באמצעות מיכלי איסוף מיוחדים בערים השונות.
אם אתם מצטרפים ליוזמה, חשוב להקפיד שלא להשליך אריזות קרטון של חלב ומיץ יחד עם פסולת הקרטון, האריזות הללו מכילות חומרים פלסטיים שלא ניתן למחזר יחד עם הקרטון.
מיון
הקרטונים נאספים על ידי משאיות ייעודיות ומובלים אל המפעל. במפעל המיחזור הקרטונים עוברים מיון והוצאת פסולת נלווית כגון (סיכות, חוטי מתכת, חבלים וכו').
ישנן מספר בעיות הקשורות בסילוק הפסולת מהקרטון ובמיונו, לכן הקרטון והנייר הממוחזרים הינם חומרי גלם עבור קרטון חדש וסוגי נייר ספציפיים מאוד.
נקיון
בתום המיון הקרטונים עוברים טיפול של ניקוי צבע הדפוס באמצעות שטיפות בכימיקלים שונים.
חברות המיחזור עוסקות באופן שוטף בפיתוח טכנולוגיות חדשות למיון, הפרדת פסולת וניקוי הצבע וזאת על מנת להרחיב את מגוון סוגי הנייר והקרטון אותם ניתן לייצר מערימות הקרטון הממוחזרות.
דחיסה
את הקרטון הממוין מעבירים למכבשי ענק אשר דוחסים אותו לקוביות גדולות שמשקלן הוא כ-700 קילוגרם, הקוביות הנ"ל מועברות אל המפעלים לייצור נייר.
ייצור קרטון חדש
במפעל הנייר הקוביות מועברות למיכלים עצומים מלאים מים, בהם מתפרק הקרטון לסיבים. אל המיכלים מוזרם באופן קבוע זרם מים וכך נוצרת תערובת מים-קרטון דלילה מאוד. התערובת זורמת באמצעות מערכת צינורות אל מכונות הייצור, לפני כן במידה ומעוניינים להקנות לקרטון תכונות מסוימות ניתן להוסיף סיבים שונים אל התערובת (ניילון, זכוכית, אזבסט,קש, כותנה וכו', אשר מעניקים לתערובת תכונות ייחודיות).
את התערובת המימית מתיזים על גבי רשת עצומה, הרשת נעה על גבי גלילים במהירות גבוהה במטרה לסחוט את המים העודפים מהסיבים, לשטחם וליצור גיליונות גדולים. לאחר שמרבית המים יוצאים מהסיבים, הם מועברים דרך גלילים המחוממים על ידי קיטור. דבר שגורם ללחות שעוד נותרה בסיבים להתאדות החוצה.
השלב הבא הוא – מהמכונה מתגלגל קרטון חדש אשר היה עד עכשיו קוביית פסולת קרטון. הקרטון מגולגל על גבי טבור גדול ומורם באמצעות מנוף, בשל משקלו הרב (עלול להגיע ל-15 טון), אל מכונת החיתוך. מכונה זו מגלגלת לאחור את גליל הקרטון ומגלגלת אותו שוב על טבור אחר. תוך כדי התהליכים סכיני חיתוך חותכים את גיליונות הקרטון מרוחב של כ-5 מטרים לרצועות צרות בהתאם לבקשתו של הלקוח. גלילים אלה מועמסים על משאיות ומוסעים אל עבר מפעלים לייצור קרטון.
במפעלים אלה נפתחים גלילי הקרטון ועוברים דרך מכבשים שונים המשפיעים על צורתם (קרטון גלי לדוגמא). שכבות הקרטון השונות מודבקות זו לזו באמצעות דבקים שונים וכך אנו מקבלים פלטות קרטון עבות ועמידות. פלטות הקרטון נחתכות בהתאם לתכנון ומהם מיוצרים מוצרים שונים.