מוצרי זכוכית משמשים אותנו לצרכים שונים: שמשות לבית ולרכב, מוצרי נוי, כלי אחסון למזון ועוד. הזכוכית הנפוצה ביותר הינה תערובת של קוורץ, הנמצא בחול ומהווה את המרכיב העיקרי, נתרן פחמתי (סיד) שתפקידו להוריד את טמפרטורת ההתכה של החול ומניעת גיבושו וכן אבן גיר שמסייעת לייצב את התערובת מבחינה כימית.
פסולת הזכוכית מהווה כ-4% ממשקלה הכולל של הפסולת הביתית. כ-100,000 טון של זכוכית נצרכים בישראל בשנה, וצריכה זו עולה בכ-5% אחוזים בכל שנה. נתון זה מפתיע לנוכח העובדה שגם צריכות מחליפיה של הזכוכית – מיכל הפלסטיק ופחית האלומיניום עולים מדי שנה.
הפגיעה בסביבה
לעומת סוגי הפסולת השונים הזכוכית אינה מהווה מקור מזהם של קרקע או מי תהום מכיוון שהיא עשויה מחומרים טבעיים בלבד שאינם נוטים להתפרק. פגיעתה בסביבה נובעת מהיבטים אחרים:
- הזכוכית היא חומר שאינו מתכלה ולכן היא שומרת על נפחה ומגדילה את נפח הפסולת הכולל.
- בזבוז של חומר הגלם הטבעי של הזכוכית – החול. על אף שאין זה נראה כך, חול הינו משאב טבע יקר שהולך ומצטמצם וכרייתו גורמת לא פעם להרס הנוף הטבעי.
- מיחזור זכוכית תורם לחיסכון באנרגיה מכיוון שנדרשת השקעת אנרגיה פחותה בהתכת זכוכית ממוחזרת על פני התכת חול גולמי.
- תהליך ייצור זכוכית מזכוכית ממוחזרת הינו תהליך בו פליטת המזהמים לאוויר מופחתת ביחס לייצור זכוכית מחול.
- קיימת סכנת שריפה במטמנות הפסולת השונות הנגרמת כתוצאה משברי הזכוכית שגורמים למיקוד קרני השמש.
זכוכית ממוחזרת
את הזכוכית ניתן למחזר ללא סוף, מבלי לפגוע באיכות המוצרים המיוצרים ממנה. הזכוכית נגרסת או מותכת ומהווה חומר גלם לייצור כלי זכוכית חדשים, כלים סניטריים, רעפים, תשתיות כביש ועוד. זכוכית צבעונית, ירוקה או חומה, משווקת בעיקר לארצות המייצרות יין הזקוקות לבקבוקים בצבעים הנ"ל. כמו כן, בבקבוק זכוכית המיועד לשתיה ניתן לעשות שימוש חוזר עד לשמונה פעמים… עם החיטוי המתאים כמובן בין שימוש לשימוש.
על אף עובדות אלו, נושא מיחזור הזכוכית בארץ אינו מפותח דיו ואנשים ממשיכים להשליך את פסולת הזכוכית לפח. אחוז המיחזור של הזכוכית עומד היום על פחות מ-1% מכלל הפסולת. כיום תהליך מיחזור זכוכית מתבצע במפעל לייצור הזכוכית – פניציה שבירוחם, והיקפו עומד על כ-30 מיליון מיכלי זכוכית בשנה בלבד. נציין כי למרות זאת, יכולת המיחזור במפעל פניציה גדולה בהרבה ממה שקורה בפועל והיא תלויה רק ביכולת איסוף הזכוכית.
מיחזור הזכוכית העיקרי מבוסס על מילוי מחדש של בקבוקי משקה. בארץ קיים תמריץ להשבת הבקבוקים המשומשים הנקרא חוק הפיקדון. עבור החזרה של בקבוק זכוכית לסופרמרקטים ניתן לקבל החזר פיקדון של 25 אגורות. אולם למוצרי זכוכית אחרים כגון חלונות, צנצנות וכו' טרם הומצא פתרון מסודר.
בעבר הופעל פיילוט מיחזור זכוכית בדרום בו הוצבו מכולות איסוף להפרדת פסולת זכוכית והעברתם למפעל פניציה. מכיוון שאיסוף הזכוכית הינו מורכב יחסית, לא ניתן היה להוכיח כדאיות כלכלית בכל הנוגע למיחזור זכוכית.
האם ניתן למחזר את כל הזכוכית?
על מנת למחזר זכוכית, על הזכוכית הנאספת לעמוד בכמה תנאים:
א. הרכב כימי ידוע: זכוכית שההרכב שלה דומה לחומרי הגלם והיא נקייה ממזהמים כגון קרמיקה, ברזל או אלומיניום.
ב. הפרדה: הזכוכית צריכה להיות מופרדת במיכלי האיסוף על פי צבעים – לבן, ירוק, חום או שקוף
ג. תוויות: תוויות הנייר או הפלסטיק על בקבוקי הזכוכית מהווים הפרעה בשלב התכת הזכוכית הממוחזרת
התרומה של האזרח הקטן
אם כן, מה אנחנו יכולים לעשות על מנת לסייע במאמץ המיחזור?
שלושה כללים פשוטים:
א. הפחתה של השימוש במוצרי זכוכית
ב. ביצוע שימוש רב פעמי במוצרי זכוכית והסבה של מוצרי זכוכית למטרות שונות (קופסאות לאחסון מזון, קופסאות לצבעים או קישוטים של הילדים, כלי הגשה ייחודיים ועוד)
ג. קנייה של מוצרים בהם ישנה זכוכית ממוחזרת