בתרבויות עתיקות לא היו בני האדם משתמשים בכסף והצורה בה היו משיגים את הנחוץ להם היתה דרך סחר חליפין, כלומר כל אחד היה תורם את מה שהוא לא צריך ומקבל תמורתו דבר זה או אחר מאחד הסוחרים לפי הצורך שלו. במשך שנים רבות היה העולם מתנהל בצורה זו, ואילו היום בעולם של תרבות הצריכה המושג סחר חליפין כבר אינו שמיש כמעט וכלל.
סחר חליפין במאה העשרים ואחת
במציאות המודרנית אנו רגילים לקנות מוצרים לאוו דווקא בגלל צורך ממשי בהם אלא כתוצאה מתרבות שמבוססת על כמות ומבחר. היום רבים מאיתנו מוציאים כספים על בגדים, מוצרי מזון, רהיטים ומגוון מוצרים אחרים. עם זאת הרעיון העומד מאחורי המושג 'סחר חליפין' אינו פחות שימושי היום מפעם ויש לו פוטנציאל לחסוך לנו כספים ובמקביל לשלב אותנו בפעילות חברתית, אקולוגית והומניטרית. שלא לדבר על כך שהוא יכול להזכיר לנו שלמרות שתמיד יש לנו הרגשה של חוסר, למעשה יש לנו מספיק בשביל לחלוק עם האחר את מה ששלנו.
שווקי החלפות בארץ כוללים כמה שווקים הנערכים בתדירויות שונות ומקומות שונים בארץ אך לכולם קו מנחה משותף. כל חפץ שאינו משרת אתכם יותר אך מצוי במצב שמור יכול לשמש אדם אחר. מתוך המוטו הזה נולד הרעיון שהלך והתפשט והיום רבים משווקי ההחלפות הארץ הפכו לאירועים רבי משתתפים בעלי הדים בכלי התקשורת ובפורומים הסביבתיים.
שוק ההחלפות בנהלל
שוק ההחלפות בנהלל הוא המפורסם מבין שווקי ההחלפות בארץ והוא ממוקם, כנגזר משמו, בחוות 'יש מאין' בנהלל. הכניסה לשוק איננה כרוכה בעלות לילדים עד גיל שמונה עשרה ומעל גיל זה כרוכה בתשלום עשרה שקלים לאדם.
השוק מתקיים בשבת האחרונה של כל חודש בין השעות עשר בבוקר ועד ארבע אחר הצהריים וכולל חפצים ממשפחות שונות המחולקים ומסודרים בקטגוריות נפרדות. כל אחד מוזמן להביא כל דבר שאין לו צורך בו עוד כל עוד הוא במצב טוב ושמיש וניתן למיחזור ולקחת את הנחוץ לו מהחפצים סביב. הסחר אינו מתבצע בצורת סחר חליפין קלאסית של חפץ כנגד חפץ. בכל אחד משווקי ההחלפות, בין אם בנהלל ובין אם בכל אחד מהמקומות האחרים בארץ, רשאי כל אדם לקחת את שמוצא חן בעיניו ללא תשלום ולהביא מלאי של חפצים למסירה לפי בחירתו אם בכלל.
בין החפצים בשוק החלפות תוכלו למצוא תכשיטים, ספרים, בגדים, רהיטים, צעצועים, ומה לא בעצם כשלאחר סגירת השוק מחולקים כל העודפים למוסדות צדקה נבחרים וכך לא 'מתבזבזים' אלא מובטח שישרתו מישהו בעתיד, בדומה למיחזור בגדים. מעבר לחפצים בשוק עצמו ניתן למצוא במקום גם דוכני מזון ושתיה, דוכנים המוכרים מלאכות יד מחומרים ממוחזרים ,דוכני ירקות, פירות, ריבות וגידולים אורגניים שונים.
כלכלה סביבתית
יש לזכור שמעבר ליתרון הכלכלי הבולט בשווקי קח-תן יש להם ערך חברתי – תרבותי. מי שמזדמן לאיזור יוכל למצוא בו אנשים רבים שמוצאים באירוע הזדמנות להחליף רעיונות, לשבת עם חברים חדשים ולהעביר זמן איכות עם המשפחה בפעילויות יצירה במקום. שני הפרמטרים השלובים – זה הכלכלי עם זה החברתי- מהווים יחד את סוד ההצלחה של אירועים מסוג זה המכילים ערבוביה הרמונית של אנשים, ריחות, צבעים וחפצים.
שווקים רבים דוגמת שוק ההחלפות בנהלל מפוזרים ברחבי הארץ. בחיפה, תל אביב, רחובות, ירושלים, באר שבע, אילת וגם בקיבוצים ומושבים שונים מתקיימים שווקי החלפות כשחלקם ארעיים ומתקיימים בצורה ספונטנית אך רובם מתנהלים באופן קבוע ובתדירות חד חודשית. זוהי ההזדמנות שלכם להעניק לאחרים, להנות ממה שלהם יש להעניק לכם וכל זאת באווירה נעימה, חברתית והטרוגנית.