כיום כבר לא ניתן להתעלם מנושא משבר המים בישראל. הנושא לא יורד מסדר היום עקב חשיבותו הרבה. טרם נדון בפתרונות למשבר נסקור את מקורות המים בישראל ומצבם:
אקוויפרים (מי תהום)
אלו הם מקורות תת קרקעיים המהווים כמחצית ממקורות המים הזמינים בארץ, מה שהופך את חשיבותם לראשונה במעלה. בישראל כ-2,800 קידוחים שמטרתם לשאוב את מי האקוויפרים אשר נמצאים מתחת לפני האדמה.
אקוויפר החוף– עקב הדרישה הגבוהה למים, נגרם נזק חמור לאקוויפר. כיום קיימת סכנה כי עקב שאיבת יתר מים מליחים יחדרו אל תוך המאגר ויגרמו נזק בלתי הפיך לאיכות המים באקוויפר. כתוצאה מכך הופסקה הפעילות של תחנות שאיבה רבות באיזור המרכז.
אקוופיר ההר: על אף מצבו הטוב יחסית של האקוויפר, הבעיה נעוצה דווקא בשליטה הטריטוריאלית בו על ידי ישראל והרשות הפלסטינית. דבר זה מחייב שיתוף פעולה בין הצדדים לתיאום הכמויות הנשאבות ושמירה על איכות המים. בעת מתיחות בין הצדדים מאגר זה נמצא תחת איום.
אקוויפר החרמון:האקוויפר העשיר ביותר במים, מזין את הנחלים דן, שניר ובניאס, אשר מזינים את הירדן המוביל מים לכנרת.
הכנרת
הכנרת היא מאגר המים העילי החשוב בישראל. הכנרת קרובה מאוד למצב של שאיבת יתר. במצב זה עלולה להיפגע איכות המים עקב חדירה של מים מליחים תת קרקעיים אל הימה. הירידה המתמשכת במפלס עלולה לגרום לזיהום מים בלתי הפיך בכנרת.
כמות המשקעים היורדים מדי שנה אינה מצליחה לכסות את הכמות הנצרכת של המים בישראל מדי שנה. כמות המשקעים הממוצעת עומד על כ- 1.7 מיליארד מ"ק לשנה ואילו הצריכה על כ-2.5 מיליארד מ"ק בשנה.
שאיבת היתר ממאגרי המים גורמת לדילול המשאבים ולנזקים קשים שעלולים להיות בלתי הפיכים. בשל מצב זה עלינו לעודד יישום פתרונות להקטנת השימוש במקורות המים ועידוד שימוש בפוטנציאל המים הקיים- כאשר המקור הוא במיחזור המים. מיחזור מים הינו המונח לתהליך שבו מים שימשו את האדם לצורך כלשהו, עוברים טיפול מתאים לצורך שימוש חוזר.
על מיחזור מים
כאשר אנחנו עוסקים במיחזור מים, ניתן לחלק את המונח לשני מונחים מרכזיים: מיחזור מים אפורים ומיחזור מים שחורים.
מיחזור מים אפורים
מים אפורים מוגדרים כמים נטולי מוצקים שמקורם במי שטיפה בשימוש הביתי. בתוך ההגדרה לא נכללים מי שטיפה של מדיח וכיור המטבח. המים כוללים מעט חומרי ניקוי, מתכות, חומרים אורגניים ומעט חומרים פטוגניים. הריכוז הנמוך של המרכיבים מאפשר טיפול ביתי במים האפורים במספר אמצעים כגון: סינון (לשימוש כמי הדחת אסלה), אגנים ירוקים, מערכות ממברנליות, מערכות טיהור ביתיות ועוד.
מים אלה יכולים לשמש כמים להדחה באסלה, מי השקיית גינה וכו'.
מערכות אלו מותקנות בידי צרכנים עצמאיים המעוניינים לחסוך בצריכת המים הביתית ואינם ממומנים על ידי גוף ממשלתי.
מיחזור מים שחורים
מים שחורים מכילים מוצקים שונים ועשירים בגורמי מחלה. מקורם הוא מאסלות השירותים, כיורי המטבח ומדיחי הכלים. הטיפול במים אלה מורכב ולכן נעשה במסגרת של מכוני טיהור ולא במסגרת ביתית (אם כי ישנן חברות המציעות מערכות לטיהור ביתי של מים שחורים).
התהליך שעוברים המים השחורים במכוני הטיהור הוא שיקוע המוצקים, טיפול ביולוגי להשמדת החומרים האורגניים, חיטוי ולאחר מכן סינון. מים אלה יתאימו לשימוש חקלאי או תעשייתי. למים השחורים פוטנציאל גדול להוות את מרבית המים להשקיית שדות, כיום רק שליש מהמים הללו הינם מים ממוחזרים.
לצורך הקמת מכוני טיהור יש להעמיד תקציב, אולם הקמת מכוני הטיהור לא נמצא בראש סדר העדיפויות של הרשויות.