התחום של חלונות סולאריים נראה ממש מתבקש בעולם מלא במבני משרדים שמורכבים ממיליוני חלונות, אך בפועל מדובר על תחום טכנולוגי קשה ליישום שאינו קיים בהיקף גדול. למעשה הגורם הראשון והיחיד בעולם שהצליח לייצר חלון סולארי וממש להתקין מערכת במבנה קיים היא חברת הסטארט אפ הישראלית פיתגורס סולאר, החברה השלימה בינואר 2012 פרויקט ראשון בעולם של חלונות סולאריים. בנוסף יש חברות נוספות שמנסות לפתח את הטכנולוגיה.
הפרויקט המדובר
חברת פיתגורס סולאר התקינה חלונות סולאריים בבניין שמשמש את המטה הראשי של קואופרטיב החקלאות האורגנית הגדול ביותר בארה"ב, Organic Valley, שנמצא במדינת ויסקונסין. המוצר שהחברה הישראלית הצליחה לפתח ולייצר הוא חלון מתקדם במיוחד המשלב יעילות אנרגטית גבוהה מבחינת בידוד, יכולות ייצור חשמל סולארי תוך הצגת נצילות מרשימה ומתן אפשרות מצוינת לחדירת אור טבעי למבנה. הפרויקט הראשון מסוגו כלל התקנת 20 חלונות סולאריים. החלונות המיוחדים של החברה הישראלית מאפשרים גם להפיק חשמל סולארי נקי ממקור מתחדש וגם מעלים משמעותית את היעילות האנרגטית של המבנה – המשמעות של יעילות אנרגטית גדולה יותר הוא עלויות אנרגיה פחותות כי יש פחות צורך לתאורה מלאכותית, הבידוד מאפשר פחות לחמם ולקרר וכדומה.
הקואופרטיב האורגני מארה"ב בחר בטכנולוגיה של פיתגורס סולאר הישראלית משום שהיא היחידה שהצליחה לייצר חלונות סולאריים יעילים ופעילים, הטכנולוגיה תואמת למטרות ולחזון של החברה וכמו כן ביצוע פרויקט כזה מקדם מהותית את הטכנולוגיה לאזור היישומי ולא רק המחקרי. החברה פעילה משנת 2007, היא ישראלית מבחינת מייסדים והצוות אך בסיסה בארה"ב, החברה פעילה בארה"ב, סין וישראל ועיקר פעילותה מעבר למחקר ופיתוח היא מול אדריכלים, חברות קבלניות, מהנדסים וגורמי תכנון רשמיים. היא נבחרה לאחת מתוך 5 חברות הקלינטק החדשניות בעולם ע"י תאגיד ג'נרל אלקטריק.
מהות הטכנולוגיה הישראלית לייצור חלון סולארי
על מנת לייצר חלונות סולאריים חברת פיתגורס סולאר משלבת בין תחום האופטיקה לתחום האנרגיה הסולארית. החברה פיתחה טכנולוגיית אופטיקה שמפרידה את קרני השמש הפוגעות בחלון כך שקרינת השמש הישירה תייצר חשמל מהתא הסולארי אך תאורה טבעית מהחוץ תוכל להיכנס ביעילות גבוהה אל תוך המבנה. ישנה כבר התעניינות גדולה מאוד בקרב חברות ואדריכלים בעולם, עולות טענות ממשיות שטכנולוגיה כזו יכולה וצריכה להחליף את החלונות הסטנדרטיים הרבים שמותקנים במבני משרדים בכל העולם.
טכנולוגיה שמשנה את חוקי המשחק
חלונות רגילים במבני משרדים מיוצרים מהמון זכוכית, הם מכניסים המון חום למבנים הענקיים שעליהם הם מותקנים ולא תמיד מאפשרים כניסה יעילה של אור טבעי. זו בעיה נפוצה וידועה שבמבני משרדים צריך לבודד את הבניין אך גם לאפשר לתאורה טבעית להיכנס כדי לאפשר סביבת עבודה טובה יותר ויעילות אנרגטית גבוהה יותר. ההספק החשמלי שמופק מחלונות סולאריים של חברת פיתגורס סולאר זהה להספק של פאנל סולארי רגיל (שלא מאפשר חדירת אור כמובן), כך שבהחלט מדובר על תחום שמהווה גורם משנה משחק, המצאה משמעותית שעשויה ליצור שינוי אדיר בהפקת אנרגיה מתחדשת בכל העולם.
מבנים הם צרכני אנרגיה אדירים בעולם כיום, רוב המבנים אינם יעילים אנרגטית ויוצרים ישירות ובעקיפין זיהום סביבתי עצום, כל ששימוש נרחב בפתרונות כאלו ואחרים של חלונות סולאריים יכולים בסופו של דבר לשנות את המאזן.
עתיד התחום – נראה מבטיח
לצד פיתוחים והתקדמות יציבה בתחום האנרגיה הסולארית הסטנדרטית של פאנלים פוטו-וולטאיים ותחנות כוח תרמו-סולאריות הנושא של חלונות סולאריים נראה מבטיח ומשמעותי לעתיד ייצור האנרגיה בעולם. מעבר לחברה הישראלית יש חברות נוספות, דוגמת New Energy Technologies האמריקאית (חברה ציבורית, NENE) שמפתחות פתרונות של חלונות סולאריים. יישום נרחב וזול יותר של חלונות חדשניים אלו יתרום רבות להתייעלות משק האנרגיה העולמי והפחתת השימוש בדלקים המיצרים זיהום אוויר.