מדי פעם, אנחנו שומעים אותם. הקריאות שלהם הפכו למטבע לשון, שמזכיר לנו נשכחות. ועדיין, גם בעידן הנוכחי הם מקבלים תפקיד משמעותי.
הכוונה שלנו, כמובן, היא לכל אותם סוחרים אשר עוברים בשכונה, ועוסקים בסחר של פריטים ישנים. הם ידועים בעיקר על רקע הקריאה שלהם: "אלטע-זכאן" (מיידיש: "דברים ישנים").
לא כולם יודעים, אבל בפעולה של האלטע-זכאנים אפשר לראות, תאמינו או לא, גם לא מעט היבטים אקולוגיים. וכאן בדיוק נכנס הנושא של המיחזור לתמונה.
קווים לדמותו של האלטע-זכאן
אלטע-זכאן, כאמור, הוא סוחר אשר עובר בשכונות מסוימות, אוסף פריטים ישנים שאנשים אינם זקוקים להם האנשים (מכשירי חשמל, רהיטים וכו') ועוסק בסחר שלהם.
זהו מקצוע מסורתי ביותר, אשר אפיין את יהודי מזרח אירופה, אך השתמר גם כשאלה עלו ארצה.
עם השנים, מיותר לציין, השתכללו דרכי העבודה של סוחרים אלה – למשל, את הסוס המסורתי החליף רכב משא.
על הקשר שבין מכירה למיחזור
עכשיו, מה לכל אלה ולמיחזור? פשוט מאד. כל אותם פריטים שבהם סוחרים האלטע-זכאנים הם כאלה אשר לאנשים ממילא אין בהם שימוש. הם מעדיפים לקבל את התמורה המסוימת עליהם, אפילו אם דלה, ולהוציא אותם מפתח ביתם.
לרוב, מן הסתם, יהיו אלה חפצים אשר כבר אין להם שימוש ממשי, והאופציה האחרת היא להשליך אותם לפח.
עבודתו של האלטע-זכאן, במידה רבה, מונעת את כל האשפה הכרוכה בתהליך השלכה זה. כך, הוא עושה שימוש מסוים בחפצים, אשר אחרת היו נזרקים לאשפה.
הדבר מונע מהם לזהם את הסביבה שלנו, וחשוב לא פחות: מאפשר, בסוף התהליך, גם לגורם אחר לעשות בהם שימוש.
ההנחה: חפצים עשויים לשמש גם אחרים
חוקי העזר העירוניים בישראל אוסרים כיום השלכה של פריטים גדולים, דוגמת רהיטים או מכשירים חשמליים, בחדר האשפה, על כל שכן במדרכות הרחוב.
השלכה שלהם, בדרך זו או אחרת, ואפילו במקומות המורשים לכך, עלולה בטווח הארוך לזהם את הסביבה. החומרים מחלחלים להם לאדמה, ומזהמים את מי התהום, הם תופסים נפח רב, וגורמים ל"אובדן" של חומרי גלם שיכלו לשמש לצרכים רבים.
האלטע-זכאן מבטיח שייעשה, למעשה, שימוש חוזר בכל אותם חפצים. זוהי הכתובת עבור הפריטים, שלכאורה, אין להם עוד כל ייעוד.
בסוף התהליך, הוא יבטיח כי אדם אחר יוכל, כך השאיפה, לנצל את אותם חפצים. ואכן, לא מעט אנשים ישמחו לקבל את החפצים האלה, בטח בפשטות ובמחיר הזול המוצע להם בדרך זו.
לעיתים, אפשר למסור גם בחינם
חשוב לזכור כי הסוגיה כאן רחוקה מלהיות כלכלית בלבד. ישנם פריטים אשר בעליהם הקודמים, כמו גם האלטע-זכנים, אינם סבורים שיש לדרוש עליהם תשלום.
כך, הופכת הפעולה כולה לנוחה עוד יותר, דבר שתורם, בסופו של דבר, לסביבה בה אנו חיים.
ואגב, גם האינטרנט נכנס לתמונה, הוא מהווה זירה בה פועלים כל אותם סוחרים, ואלה מציעים למכירה את מרכולתם. דבר זה מקל עוד יותר על המיחזור.