חוק איסוף אריזות – האבא של חוק הפיקדון

להצערת מחיר אטרקטיבית צרו איתנו קשר

בימים אלו שוקד המשרד להגנת הסביבה על הכנת תזכיר לחוק חדש אשר יטיל שינוי משמעותי באופן שבו אנו מתנהלים עם הפסולת הביתית ובכמויות הפסולת אשר תועברנה למיחזור. מדובר בהצעת חוק מיחזור אריזות.

הכירו, הכירו – חוק האריזות החדש:

החוק יטיל על כל היצרנים השונים את חובת איסוף האריזות אשר שווקו לציבור – מכל סוג שהוא. יצרנית אשר לא תעמוד בחובה זו – תיקנס.

התפנית הגדולה שהחוק מייצר היא שלראשונה ייכנסו למעגל המיחזור כל סוגי האריזות – הכל! – צנצנות וקופסאות שימורים, מוצרי חלב ואף שפופרות ריקות של משחת שיניים ועוד היד נטויה.

ומדוע תפנית? משום שעד כה חובת המיחזור מתוקף חוק הפיקדון הייתה רק על מכלי פלסטיק בגודל מסוים – בקבוקי השתייה הקטנים מוחזרים לרשתות השיווק והמכירה ואילו המיכלים הגדולים מושלכים לכלובי המיחזור הפזורים ברחבי רשויות הערים.

לכל שאר הפסולת, שהיא איננה אורגנית ואיננה בקבוקי פלסטיק או נייר, לא ניתן מענה עד כה בישראל והיא פשוט הצטרפה לזרם הפסולת הביתי והתעשייתי באופן טבעי, והובלה לאתרי הטמנת הפסולת (והנזק הנגרם שם מחומרים שאינם מתכלים – ידוע גם ידוע).

השינוי שיביא עימו החוק לא יסתכם רק בצמצום כמויות הפסולת האדירות שישראל מטמינה בכל שנה, אלא הוא ישפיע גם על האופן שבו היצרניות עצמן מייצרות את האריזות והן תהיינה מורכבות יותר ויותר מחומרי גלם ניתנים למיחזור או כאלו המתכלים לגמרי, והרי זהו שינוי מבורך.

יעדי החוק

כל זה עומד להשתנות, עת יעבור החוק באישור הכנסת וייכנס לתוקפו. לפי היעדים שקובעים בתזכיר החוק, מעגל האיסוף והמיחזור של אריזות צפוי להגיע ל-60% מכלל כל האריזות של כל המוצרים הנמכרים בארץ (יעד דומה לקיים במדינות אירלנד ואיטליה).

גיבוש החוק קודם רבות הודות לאנשי העמותה "אדם טבע ודין" אשר העלו הצעה דומה פרטית כבר לפני שנתיים. טענתם העיקרית היא שהיצרן חייב להיות אחראי על מה שהוא "מפזר" – גם מבחינת הנפח שהאריזה תופסת, וגם מבחינת חומרים ניתנים למיחזור והאיסוף והמיחזור בפועל.
בנוסף, העמותה ביצעה בזמנו חישובים שונים ואספה מידע בנושא אשר מעיד כי יישום כזה של החוק, עם עמידה ביעד המדובר, יכול להוביל להפחתה של בערך מליון טון של גזי חממה – מדי שנה!

כיצד זה יתבצע?

לגבי האופן שבו נפריד את האריזות ואופן האיסוף שלהן – טרם ברור מה יהיה התוואי – האם אנחנו נבצע הפרדה בבית או שזה יקרה בתהליך תעשייתי?

לגבי אכיפת החוק למול היצרניות – תחילה הן חייבות לדווח כמה אריזות הן הפיצו – כך שבסוף היום כאשר ידווח על מה שאספו ומיחזרו – הם אכן יעמדו ביעד. בנוסף, היעדים שנקבעו בחוק לגבי האיסוף והמיחזור לחלוטין לא גמישים – מי שלא יעמוד בהם – ייקנס ואף ניתן יהיה לתבוע אותו. זאת כתוצאה מלקחים שנלמדו בעקבות חוק הפיקדון הגמיש שמיהר להקל ולבטל אי-אילו קנסות וסנקציות.

בהלכה היהודית ניתן למצוא סימוכין לגישה האקולוגית ששמה את האדם במרכז ושקוראת להגנת הסביבה מהבחינה שהיא תאפשר שמירה על בני האדם (אתנוצנטרית) וגם ניתן למצוא אזכורים ותמיכה בגישה שבה האדם הוא חלק מן הטבע ושלכל היצורים והמינים יש את אותה הזכות להמשיך להתקיים (אקולוגיה אנתרופוצנטרית/ביוצנטרית).

הגנת הסביבה בהלכה היהודית מקבלת התייחסות ואזכורים החל מסיפורי הבריאה ששמים את האדם במרכז העניינים ועד כתבי הרמב"ם והרב אריה לוין שמדברים על מכלול של הטבע ועל קיומו של האדם כחלק מהטבע.

תפיסת האקולוגיה היהודית

מהשילוב בין שתי הגישות לגבי הגנת הסביבה בהלכה היהודית אפשר לומר כי היהדות מציגה תפיסה שלישית וייחודית לדת, אקולוגיה גיאוצנטרית ששמה את האל במרכזה – הבורא יצר הכל והוא מצווה על כולם לשמור על הסביבה והעולם אך האדם, בהיותו יצור נבון ומפותח יותר צריך להיות פעיל ומרכזי יותר לגבי הגנת הסביבה וערכי בריאת העולם.

"לעבדה ולשמרה"

מבחינת הגנת הסביבה בהלכה היהודית אז אחד הציוויים הראשונים שקיבל האדם מהבורא, עוד בגן העדן, היה לעבד ולשמר את האדמה. בהוראה זו מודגש בשתי מילים פשוטות הנושא הכי בעייתי מבחינת הגנת הסביבה – מצד אחד הצורך לעבד ולפתח את האדמה והעולם ומצד שני הצורך לשמור עליהם.

האדם חייב לעבד את האדמה על מנת להתקיים ולאכול, לפתח טכנולוגיות ולהעשיר את העולם באופן כללי אך עליו גם לשמור על איזון וקיימות ולא להרוס את נפלאות הבריאה, ניתן למצוא דוגמאות וביטויים רבים בנוגע לשמירה על העיקרון הזה של פיתוח ועיבוד לצד שמירה והגנה במסגרת ההלכה היהודית.

מיחזור על פי ההלכה היהודית

במקורות המשפט העברי נקבעו דוגמאות לגבי מיחזור – עיקרון מהותי מבחינת אקולוגיה, למשל נקבע ששיירי הקורבנות מהמקדש יימכרו לגננים כזבל (קומפוסט). בכל הקשור למיחזור בגדים, בגדים בלויים של הכוהנים לא היו נזרקים אלא היו ממחזרים אותם לפתילות להדלקת אש בשמחת בית השואבה ועוד דוגמאות שונות בעניין מיחזור.

השחתה וכריתת עצים – "כי האדם עץ השדה"

אין כמובן איסור גורף על כריתת עצים בהלכה היהודית אך כן מצוין כי מי שמוריד "עץ טוב" אינו מביא ברכה לעולם, חז"ל אף הגדילו וקבעו כי אין להשחית דבר שמביא תועלת לאדם. אפילו במלחמה נאסר לכרות עצי פרי לצרכי מצור וכדומה, אך מותר לכרות עץ כדי להציל חיים.

זיהום אוויר

הגנת הסביבה בהלכה היהודית נוגעת גם בנושא שכיום הוא מרכזי וכאוב מבחינה אנושית ואקולוגית, מפגעי ריח וזיהום אוויר. ההלכה קובעת כי יש להימנע מהפת ריחות רעים ומפגעי זיהום אוויר, גם באחריות המדינה עצמה וגם באחריות הפרט. יש התייחסות לריחות רעים ולאבק – מן הסתם באותה תקופה לא היו מפעלים כימיים ופיח מרכבים.

זיהומי מקורות מים

מבחינת הגנת הסביבה בהלכה היהודית אין התייחסות משמעותית לזיהום מקורות מים משפכים תעשייתיים כי המים היו מאז ומעולם מצרך חיוני ובתקופות הקדמות לא היו מפעלים ותעשייה שזיהמה את מקורות המים. הגנת הסביבה בהלכה היהודית כן קובעת הלכות והגדרות לגבי זיהום מים כתוצאה מרחיצה לא היגיינית או זיהום מי רחצה ציבוריים וכדומה.

שמירה על מרחבים ירוקים

ההלכה היהודית טוענת ששמירה על אזורים ירוקים ולא בנויים היא חשובה לערכי נוי של הערים עצמן, ערך זה מבחינת הגנת הסביבה בהלכה היהודית מתאים לנושא חשוב שאנו חווים כיום של עיור ובנייה גדולים בכל העולם ופגיעה בשטחים פתוחים עקב כך.

בנוסף, הגנת הסביבה בהלכה היהודית מדברת גם על נושאי ניקיון של הסביבה, זיהומי רעש, הגנת הצומח ועוד נושאים והיבטים.

להצערת מחיר אטרקטיבית צרו איתנו קשר

לוגו המרכז למיחזור

המרכז למיחזור

מחפשים חברה אמינה ומקצועית לטיפול בפסולת וגרוטאות מתכת שלכם? הגעתם למקום הנכון! אנו החברה המובילה בישראל לפינוי מתכות, פירוק ומחזור. השירותים שלנו כוללים קניית גרוטאות ברזל, גרוטאות אלומיניום, גרוטאות נחושת ומתכות נלוות אחרות במחיר הטוב ביותר.

אז מה היה לנו בכתבה:

מיחזור כדרך חיים: כיצד להפחית את ההשפעה של פינוי בינוי על הסביבה

בעת פינוי בניין, חשוב לקחת בחשבון את ההשפעה הסביבתית של התהליך. אחת הדרכים למזער השפעה זו היא על ידי תעדוף מיחזור. על ידי מיון וסילוק נכון של חומרים, נוכל להפחית את כמות הפסולת שמגיעה למזבלות, ובסופו של דבר לסייע בשמירה על הסביבה לדורות הבאים.

לקריאת המאמר »

הדרכה מושלמת לפינוי פסולת לאחר שיפוץ

לאחר סיום פרויקט שיפוץ, אחת המשימות המרכזיות היא פינוי פסולת נכון. תהליך זה כולל פינוי פסולת, חומרים ישנים וכל פריט לא רצוי אחר מאתר השיפוץ. פינוי אשפה יעיל לא רק מסייע בשמירה על מרחב עבודה נקי ומאורגן אלא גם תורם לקיימות סביבתית.

לקריאת המאמר »

מדוע מיחזור הוא חיוני לקיימות ושימור מאגרי מים

מים הם משאב נדיר, ושימורם הפך בראש סדר העדיפויות ברחבי העולם. בישראל, מדינה הידועה באקלים הצחיח שלה, יש חשיבות עליונה לשמירה על מאגרי המים. מיחזור מים הופיע כאסטרטגיה חיונית לשמירה על אספקת מים בת קיימא לאומה. באמצעות יישום טכנולוגיות חדשניות ושיטות ניהול אפקטיביות, למיחזור תפקיד חיוני בהבטחת אורך החיים והיעילות של מאגרי המים.

לקריאת המאמר »

נוהלי הריסה וניהול פסולת

בעולם של היום, שבו הדאגות הסביבתיות עומדות בראש דיונים רבים, חיוני לתת עדיפות לשיטות קיימא בכל התעשיות. להריסת מבנים ולניהול הפסולת הנוצרת במהלך התהליך יכולה להיות השפעה משמעותית על הסביבה. על ידי יישום נוהלי הריסה וניהול פסולת בר קיימא, נוכל להפחית את טביעת הרגל הסביבתית שלנו ולתרום לעתיד ירוק יותר.

לקריאת המאמר »
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!